Minerals de sang que aviat acaben en els nostres abocadors



Grups rebels controlen les explotacions a l’est del país per finançar la guerra.
La guerra del Congo és la guerra del minerals, que un cop tractats seran indispensables, entre altres molts usos, per a la telefonia mòbil. Tres quartes parts del coltan comercialitzat al món surt del Congo i una bona part procedeix de mines de l’est controlades per grups rebels que, amb estructures militars, “exporten a l’estranger i amb els diners financen la guerra”. Són el que es coneix com a “minerals de sang”, perquè fins arribar a la butxaca del consumidor transformats en qualsevol producte han deixat un rastre tràgic de morts i violacions de dones i de drets humans.
“El pitjor és que les nostres dones són violades i els nens són esclaus a les mines per satisfer els desitjos d’Occident” [...]
[...] Aquest desenvolupament en què s’ha embarcat sense fre una part del món s’ha de produir “respectant la vida dels altres, deixant que els congolesos es beneficiïn dels seus propis recursos i creant un tràfic mineral legal”. De fet, el que passa al seu país no és gaire diferent del que passa a Síria, en què s’imposen els “interessos econòmics capitalistes, egoistes”.
[...] “El govern del Congo també ha de lluitar perquè li respectin el dret a la sobirania dels recursos”, afirma, i reclama en aquest punt la col·laboració internacional per aplicar la “traçabilitat mineral”, que permeti certificar l’ús de minerals pels quals s’ha pagat un sou, impostos i no suborns i guerres” [...].
Marta Rodríguez, El Congo: la mina de coltan més gran del món es dessagna, Ara 21-02-2016.


La situació ha millorat des que els Estats Units van aprovar la llei Dodd-Frank el 2010, que obliga les empreses que cotitzen a comprar components amb minerals nets. La UE està fent una legislació més ambiciosa, no només per al Congo i no només sobre aquests minerals.
Les autoritats de comerç asseguren que si es regula només a Europa els seus costos creixeran i les empreses deixaran de ser competitives. [...]
La multinacional Philips ha incorporat mecanismes de certificació i assegura que els seus costos augmenten tan sols un 0,2%.
[...] La solució és obligar a fer certificacions i que l’ONU i les potències estrangeres actuïn, perquè al Congo hi ha un problema militar.
M.R. entrevista a Josep Maria, “La certificació de producte net encareix només un 0,2% els costos”, Ara 21-02-2016.